Een logo maken met de reeks van Fibonacci

Blog Main Image

De reeks van Fibonacci kent zijn oorsprong in een ver verleden. De 21ste letter van het Griekse alfabet is namelijk de Phi. De wiskundige waarde van Phi is a/b=(a+b)/a= 1.618033… Wanneer je twee opeenvolgende getallen van deze reeks neemt, krijg je de ‘Gulden Snede’ – in de designwereld ook wel de ‘Golden Ratio’ genoemd. Wat heeft deze wiskundige benadering nou te maken met design?

Een lust voor het oog
De verhouding en het gebruik van de Gulden Snede is sterk aantrekkelijk voor het oog. Het is niet noodzakelijk om te gebruiken, maar kan je design wel sterker maken. De vorm van de Fibonacci-spiraal is ook een natuurlijk verschijnsel. Je ziet hem terug in zonnebloemen, ordening van takken, een dennenappel of bijvoorbeeld menselijke formaten.

Voorbeeld logo’s met Golden Ratio

Fundament mocht de huisstijl en campagne maken voor Nieuwveense Landen, een gebied in de gemeente Meppel. We gebruikten bewust verhoudingen met behulp van de reeks van Fibonacci.

Gulden snede – niet alleen voor logo’s
De Gulden Snede is niet alleen te gebruiken voor logo’s, maar ook in de fotografie speelt dit concept een grote rol. De doorsneekijker wordt automatisch aangetrokken door deze compositie. Het is geen must om de Gulden Snede te gebruiken, maar deze verhouding is nou eenmaal prettig voor het oog. Hieronder zie je een goed voorbeeld van een foto met behulp van de Golden Ratio.

Phi 1.618…
Het mooiste getal dat er bestaat.